I 35 år bodde vi på västra sidan av kanalen och det var otänkbart att ens tänka tanken att byta sida till den östra delen. I fem år drygt har vi bott på ”andra sidan” och vi trivs mer än bra. När jag skriver på ”andra sidan” kommer jag ihåg en händelse på jobbet. Vi var och är två boutredare i kommunen. Vi tog hand om dödsbon och sökte efter anhöriga, ordnade med begravning och allt som en anhörig i vanliga fall får ta sig an. För många låter arbetet dystert och otänkbart. Jag kan lova att det var intressant och utmanande att söka pusselbitar inte bara i Sverige utan i hela världen. Vad jag skulle berätta var att vi en dag skulle på besök och vem av oss som sa orden minns jag inte. Vi reste oss från fikat och en av oss sa … ”nej nu ska vi kila vidare”. Vårt jobb var inte tråkigt utan innehöll många bitar, som någon kan tänka sig och kanske ändå flera. Nu till några landsmärken från min stad, Södertälje.

Först ut är Sveriges första kvinnliga journalist, Wendela Hebbe. Hon föddes i Jönköping 1808 och avled 1899 i Stockholm. Wendela anställdes på Aftonbladet 1841 och skrev om teater och musik.  Hon  hade ett sommarhus i Södertälje. Huset ligger i dag nere vid kanalen och i dag och är en populär lunchrestaurang. Det finns en förening med namnet Wendelas vänner. Länk till Wikipedia.

Husets ursprung 1700-talet och låg centralt där Astra i dag har sina fabriker, Snäckviken nere vid vattnet. Lars Johan Hierta köpte fastigheten 1863 till Wendela Hebbe, som sommarbostad. Läs mer på länken Wikipedia.

Tidig vår 2009 och vintern 2009

1915  bildades AB Svenska Tobaksmonopolet.

I Södertälje etablerade sig en filial 1923

Olika verksamheter har under senare år varit inrymda i det nu Q märkta huset.

Framskridna planer finns att dela upp det äldre huset till lägenheter. Samt att bygga nya bostadsrätter på den stora tomten.

Södertälje har en lång industri- och hantverkstradition. På 1800-talet när utvecklingen av kanalen och utbyggnaden av järnvägen skedde tog den industriella utvecklingen fart. Närheten till Stockholm gjorde Södertälje populärt och det stora uppsvinget, då ett flertal industribyggnader uppfördes i staden, skedde under åren 1896-1915.

Staten införde tobaksmonopol 1915 då pengar behövdes för att finansiera utbyggnaden av det militära försvaret samt till grundandet av den allmänna pensionskassan. I Södertälje inlöste Tobaksmonopolet ett flertal små lokala tillverkare och den stora finska cigarettproducenten Tollander & Klärich. Tobaksfabriken var verksam på platsen fram till 1966 då man lade ner sin tillverkning och flyttade all produktion till Malmö.

Det blir två byggnader den här veckan. Utbudet är stort bland mina foton, men jag berättar mera en annan gång. Margareta